Народното събрание прие бюджета за 2022 година. Гласа си дадоха 228

...
Народното събрание прие бюджета за 2022 година. Гласа си дадоха 228
Коментари Харесай

Приеха Бюджет 2022

Народното заседание одобри бюджета за 2022 година. Гласа си дадоха 228 души - 221 в зала и 7 онлайн. " За " гласоподаваха 129 - 124 в залата и 5 отдалечено. " Против " бяха 97 в зала и 2 отдалечено (общо 99). Въздържали се нямаше 

В препоръчаната финансова рамка се залага недостиг от 5,9 милиарда лв. или 4,1% от Брутният вътрешен продукт. 

Очаква се вдишване на нов дълг от 7,3 милиарда лв., с огромна част от които ще се покрият остарели отговорности на страната ни.

Над седем часа и без спиране за отмора депутатите обсъждаха проектобюджета за 2022 година на първо четене. На съвещанието участваха и членове на кабинета, измежду които вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Управляващите опазиха визията си, че бюджетът е фокусиран върху обществената политика и икономическия напредък. Опозицията обаче насочи рецензия, че не вижда промени и дълготрайни политики.

В залата Василев неведнъж сподели, че се внася нов модел на правене на бюджет и се натъртва на вложения. Нинова разяснява, че се разисква единственият закон на страната, който, по думите й, визира всеки българин - от бебето до столетника. Тя бе безапелационна - бюджетът бори демографската злополука. Нинова открои приноса за това на Българска социалистическа партия.


Парите са ориентирани към децата и безплатните ясли и детски градини, учениците и тяхното опазване на здравето, децата и здравословния метод на живот, по-качествена храна, децата и спортът, изброи вицепремиерът.

Според Нинова бюджетът за 2022 година връща дейната роля на страната. Досега се изповядваше философията на отдръпването на страната от основни браншове и цялостна либерализация на пазара, рецесиите демонстрираха, че това е неверен модел, съобщи Нинова.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия също посочи обществените ограничения, заложени в бюджета, като изброи и помощта за ръководство на коронавирус рецесията. Това е първият бюджет на това държавно управление, не може да чакаме от два месеца работа да стартират огромните промени, сподели той. Той сподели, че държавното управление " би трябвало да разсъни " парите от банките, с цел да се подтиква стопанската система.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от " ИТН " (ИТН) Любомир Каримански съобщи поддръжка за проектобюджета, само че направи спогодба. Той удостовери настройката на парламентарната група на Има Такъв Народ за отпадане на параграфите в преходните и заключителни разпореждания - от параграф 10 до 104. Целта е една единствена - да не повтаряме порочна процедура, която е основана, посредством закона за държавния бюджет да се трансформират и закони, които нямат отношение към бюджета, уточни той. Каримански разяснява, че схваща, че желанието е посредством преходните и заключителните разпореждания да се задействат промените, само че предложи това да не се прави по този метод.

Мартин Димитров от " Демократична България " сподели, че има капацитет за развиване на производството и вложенията. 4,7 на 100 напредък на стопанската система е вероятен. България може да стане богата страна, добави той.

Критики към бюджета изрекоха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". От ГЕРБ-СДС не чакат да се изпълнят заложените параметри. Отправиха рецензия за секторните политики. Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) сподели, че парите за Министерството на външните работи са по-малко. Очевидно външната политика няма да е приоритет, допусна тя. Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) пък сложи въпроса за инфлацията. Според него най-малко три на 100 от инфлацията се дължи на закъснелите ограничения от страната да компенсира бизнеса. По думите на Вълчев по този начин се е стигнало досега, в който високите цени на енергоносителите да обхванат в крайните цени.

Темата за електрическата енергия повдигна по-рано по време на дебата и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той разяснява, че 8 милиарда лв. са " изпомпаните " инфлационни доходи. Можеше част от средствата да останат, сподели той. Можеше да се спре износът на ток и да се изиска дерогация за това, уточни Цонев. Министър Василев отговори на дадения образец с тока и какъв брой взема и какъв брой връща страната.

" За страдание, ние питахме, само че нямаше по какъв начин да получим дерогация от общия европейски пазар на електрическа енергия, нито една страна не получи такава дерогация ", уточни той. Иначе сте безусловно прав, в случай че бяхме спрели износа, това щеше да понижи цените и нямаше да има потребност да даваме обезщетения, добави Василев.

Байрам Байрам от Движение за права и свободи дефинира бюджета като " политическа неистина " и " избирателен ". Така препоръчаният бюджет не може да ни изведе от рецесиите, безапелационен бе той. Ние от Движение за права и свободи го характеризираме на избирателен, проинфлационен, на продължаваме подмяната - или продължава бюджетът от джипката, разяснява още Байрам. И заключи: " Най-вероятно държавното управление е с къса визия на ръководство и счита още тази година да хвърли бялата забрадка ".

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от " Възраждане " Цончо Ганев изрази мнение, че в проектобюджета липсват промените. Според него не се разбирало защо ще се планува и новият външен дълг.

Когато стопанската система е в напредък, тогава страната би трябвало да икономисва или най-малко да резервира салдото в бюджета, уточни той.
Въпреки спецификата на днешното разискване, в зала имаше и любопитни моменти. Един от тях беше, когато актуалният финансов министър Асен Василев и неговият предходник Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) бяха едновременно на парламентарната естрада. Двамата се репликираха и излагаха своите визии по какъв начин се прави бюджет. Тази обстановка бе посрещната с раздвижване от депутатите в залата, като тези от " Продължаваме Промяната " (ПП) ръкопляскаха на своя министър.

В края на дебата пък Атанас Михнев от Политическа партия съобщи, че румънците имат 77 % растеж в приходите си и попита някогашните ръководещи къде са парите. Михнев извади от джоба на сакото си детска количка и уточни, че парите са в джипката. Депутатът разяснява, че парите са раздадени в сакове и чекмеджета на олигарси и проиграни на белот. Бюджет 2022 е краят на джипката, увери той. По думите му това е стартът на това България да влага в себе си. Уважаеми сътрудници, оплаквачки ГЕРБ, смяната с този бюджет пристигна, заключи Михнев.

Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) пък съобщи, че вижда мазна кутия без пица в нея. На това изявление финансовият министър отвърна, че има пица за всички, само че няма пица за крадци. (ББ, ТЦ, ДА, НЖ)
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР